Origami 3D (Zhezhi sau Golden Venture), este o formă de pliere a hârtiei care duce la crearea de obiecte tridimensionale prin îmbinarea mai multor unități pliate. Acest tip de origami modular a fost cel mai probabil inventat în China (ca și origami clasic), dar a fost popularizat din 1993 când o navă numită Golden Venture a adus imigranți ilegali chinezi în SUA. În timp ce refugiații chinezi au solicitat azil politic, au fost ținuți în închisoare. Pentru a trece timpul mai ușor, prizonierii au împăturit și asamblat modele de hârtie. Unele dintre modele au fost oferite în dar celor care le-au ajutat cauza; altele au fost vândute, iar banii au fost folosiți pentru plata taxelor legale.
Spre deosebire de origami tradițional japonez, care utilizează de obicei o singură coală de hârtie, origami 3D utilizează numeroase unități mici pliate care sunt apoi asamblate împreună pentru a forma structuri mai mari. Numărul de unități necesare depinde de nivelul de complexitate și de dimensiunea modelului. De obicei, este nevoie de minim 100 de unități pentru a compune chiar și cel mai simplu obiect (scorpion, inimă, lebădă).
Totul în Origami 3D începe cu plierea unei unități de bază, adesea sub forma unui triunghi sau dreptunghi mic. Aceste unități sunt pliate din bucăți mai mici de de hârtie, rezultate din tăierea unei foi mai mari sau folosind benzi pre-tăiate. Fiecare unitate este pliată folosindu-se o singură tehnică simplă, repetitivă de pliere.
Odată ce unitățile de bază sunt pliate, acestea vor fi conectate împreună pentru a forma structuri mai mari. Acest lucru se realizează prin glisarea urechiușelor de pe o unitate în buzunărașele corespunzătoare de pe următoarea unitate, creând o conexiune sigură și stabilă. Unitățile sunt de obicei aranjate stratificat, fiecare strat interblocându-se cu cel anterior, rezultând o structură robustă care se autosusține.
Origami 3D permite crearea unei game extrem de largi de obiecte (animale, forme geometrice, obiecte utile vieții cotidiene, flori, tablouri, reproduceri ale unor obiecte de artă celebre și chiar sculpturi complexe). Modelele finale pot varia în mărime și complexitate, de la decorațiuni mici la lucrări de artă mai mari și mai complicate.
Spre deosebire de origami clasic, cel 3D permite mult mai multă flexibilitate și creativitate, se poate experimenta obiecte cu diferite culori, modele și combinații pentru a realiza modele unice. De asemenea, ajută la dezvoltarea gândirii în spațiu și dezvoltă capacitatea de a planifica din punct de vedere structural obiectul care se vrea a se construi.
Origami 3D a câștigat popularitate printre entuziaștii și artiștii origami din întreaga lume. Cu versatilitatea sa și capacitatea de a crea structuri tridimensionale impresionante, oferă o formă de expresie artistică captivantă și plină de satisfacții.
Commenti